Przedsiębiorca, który prowadząc działalność, musi korzystać z wagi elektronicznej, może wybierać spośród szerokiej oferty wag dostępnych na rynku. Warto jednak nie kupować, pierwszego lepszego urządzenia, a przeanalizować, jaki rodzaj wagi będzie najbardziej optymalny do rodzaju prowadzonej działalności. I tak przedsiębiorca może wybierać spośród wag: prostych, kalkulacyjnych, etykietujących, do zabudowy, czy platformowych.
Wagi proste
Jak sama nazwa wskazuje wagi proste są urządzeniami prostymi i to zarówno w obsłudze, jak i w konstrukcji. To urządzenia przeznaczone głownie do pomiaru masy produktów. Doskonale sprawdzą się w małych punktach sprzedaży, na bazarkach, ale tez w małej gastronomii. Czytelne wyświetlacze, klawisze szybkiej obsługi, niewielkie rozmiary i solidność wykonania to cechy wag prostych. Nie bez znaczenia jest też pewnie fakt, że są to najtańsze urządzenia dostępne w tej chwili na rynku technologii ważących.
Wagi kalkulacyjne
Wagi kalkulacyjne to urządzenia, które – oprócz dokonywania dokładnego pomiaru masy oraz wyliczania należności za zważony towar – posiadają szereg innych cech i udogodnień. Na przykład umożliwiają szybką i sprawną wymianę danych z kasą rejestrującą sprzedaż, co pozwala zdecydowanie usprawnić pracę, ale także eliminuje ewentualne pomyłki wynikające, z ręcznego wpisywani wagi produktów na klawiaturze urządzenia fiskalnego. Istotne jest także to, że wagi kalkulacyjne ważą w dwóch zakresach – do 6 kg z dokładnością do 2 g, od 6 do 15 kg z dokładnością do 5 g. Tym samym gwarantują dużą precyzję pracy ze zróżnicowanym asortymentem.
Są wykorzystywane przede wszystkim w: małych i średnich placówkach handlowych; przy sprzedaży mobilnej na różnego rodzaju targowiskach oraz na bazarach.
Wagi etykietujące
Waga etykietująca to urządzenie, która pozwoli nie tylko na precyzyjne mierzenie masy towarów, ale także wydruk przejrzystych informacji na ich temat. Urządzenia te mogą pracować zarówno na stanowiskach kasowych, jak i jako samoobsługowe. Posiadają definiowalną bazę PLU oraz programowalne klawisze. Mogą być wyposażone w wysięgnik (sprawdzi się np. na stanowiskach mięsnych) lub szalkę (często stosowana w sklepach rybnych) . Znajdą zastosowanie w dużych i małych sklepach, na bazarach, w gastronomii, w piekarniach i cukierniach.
Wagi do zabudowy
Wagi do zabudowy wykorzystywane są na stanowiskach i w boksach kasowych. Możliwość wmontowania ich w obudowę pozwala zaoszczędzić miejsce ladowe. Urządzenia doskonale współpracują z kasami fiskalnymi, komputerami oraz terminalami komputerowymi. Niektóre z modeli mogą także współpracować ze skanerem kodów kreskowych. Często w opcji wag do zabudowy dostępne wyświetlacze umieszczone na obrotowych wysięgnikach.
Wagi platformowe
Wagi platformowe znajdą zastosowanie, między innymi w firmach prowadzących przewóz osób i ładunków. Te modele, to urządzenia do zadań specjalnych. Do ich cech można zaliczyć nie tylko wielkozakresowość ważenia, ale też odporność na działanie czynników zewnętrznych ( takich jak wilgoć, czy pył) oraz intensywną eksploatację.
Szeroki wachlarz dostępnych na rynku technologii warzenia pozwala przedsiębiorcy precyzyjnie dopasować wagę do prowadzonej działalności. Wybierając urządzenie należy zdecydować się na takie, które będzie najlepiej współgrać z charakterem przedsiębiorstwa i obsługiwanymi produktami. Dlatego warto zwrócić uwagę na jego funkcjonalność , gabaryty, dostępne zakresy ważenia, a także opcjonalne akcesoria, które mogą usprawnić działanie stanowiska wagowego.
Mam wagę z szalką, w rybnym i polecam bo się łatwo zdejmuje i myje.